MULAKAN DENGAN

MULAKAN DENGAN

klik disini

Translate

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

INGIN MEMANCING DI LAUT CINA SELATAN

Selasa, 17 November 2009

TUNGGU KEPUTUSAN HARI JUMAAT NI. AYAT MACAM TAK JADI PRK KOTA SIPUTEH


KUCHING: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengambil tindakan perlu sementara menunggu keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berhubung permohonan penangguhan pelaksanaan perintah bagi diadakan pilihan raya kecil di Dewan Undangan Negeri kawasan Kota Siputeh di Kedah.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata SPR sedang menunggu proses undang-undang dan keputusan itu dijangka diketahui Jumaat ini.

"SPR menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.

"Pada ketika ini, kami tidak akan mengadakan mesyuarat (mengenai mengadakan pilihan raya kecil)," katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud di Kompleks Dewan Undangan Negeri yang baru di sini hari ini.

Semalam, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) memutuskan kerusi itu kosong berikutan kegagalan Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan itu dari Barisan Nasional (N) Datuk Abu Hassan Sarif menghadiri dua sidang dewan berturut-turut tanpa kebenaran speaker.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin juga memerintahkan SPR mengadakan pilihan raya kecil bagi Kota Siputeh, yang terletak dalam kawasan Parlimen Jerlun.

Abu Hassan, yang bukan lagi wakil rakyat Kota Siputeh dan dilarang menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri yang bermula hari ini, memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu di pejabat pendaftar mahkamah itu di Kuala Lumpur hari ini.

Abdul Aziz berkata SPR akan merayu terhadap keputusan itu di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan jika keputusan pada Jumaat ini tidak memihak kepada suruhanjaya itu.

"Selepas keputusan akhir dibuat pada peringkat tertinggi, SPR akan mengumumkan secara rasminya tarikh bagi penamaan calon dan hari pengundian bagi pilihan raya kecil (Kota Siputeh)," katanya. BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan