MULAKAN DENGAN

MULAKAN DENGAN

klik disini

Translate

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

INGIN MEMANCING DI LAUT CINA SELATAN

Isnin, 7 Disember 2009

DIMANA MELAYU ISLAM NAK BERTEDUH ?


PETALING JAYA: Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menganggap pandangan Mufti Selangor, Datuk Seri Mohd Tamyes Abdul Wahid, yang menyifatkan hasratnya untuk berdakwah di pusat hiburan sebagai tidak bersesuaian dengan matlamat dakwah, sebagai "satu pandangan peribadi".

Kata Tamyes, pendakwah perlu jaga maruah dan imej, elak dipandang serong masyarakat.

Dalam kenyataan balasnya hari ini, Mohd Asri berkata, "Mungkin itu pandangan dia dan rakyat boleh menilai'."

"Nabi Musa lebih baik daripada kita dan Firaun lebih jahat dari semua yang dianggap buruk di zaman ini. Nabi Musa pergi ke istana Firaun, tempat di mana Firaun melakukan kesalahan. Beliau pergi berjumpa dan berdakwah dengan Firaun.

"Adakah kita pada hari ini lebih baik dari Nabi Musa, dan anak-anak muda itu lebih teruk dari Firaun hingga kita merasakan apabila kita pergi kepada mereka, kita mencemar diri kita," kata Mohd Asri.

Dalam sebuah laporan akhbar hari ini, Tamyes dipetik sebagai berkata, pendekatan Mohd Asri tidak betul dan penyampaian dakwah Islam dalam kalangan masyarakat perlu dilaksanakan dengan berhikmah.

Kata Tamyes lagi, "Apabila kita hendak menyampaikan dakwah, jangan sampai maruah kita sebagai pendakwah terjejas. Sebaiknya sampaikan dakwah dari luar. bawa mereka (pengunjung pusat hiburan) ke kawasan yang lapang dan adakan ceramah untuk beri kesedaran pada mereka."

Namun, Mohd Asri mempunyai pandangannya sendiri tentang pendekatan dakwah yang dirasakan lebih efektif.

"Kalaulah ada pihak tertentu merasakan dengan pergi ke tempat teruk itu mencemarkan diri dia, orang yang kita pergi jumpa itu lebih teruk dari Firaun. Adapun Nabi Musa itu bukan bandingan untuk diri saya saya kerana beliau adalah utusan tuhan.

"Saya juga tidak pernah menganggap anak-anak muda yang tersasar itu lebih teruk dari Firaun. Saya tidak rasa saya telah menyalahi etika jika saya pergi berjumpa dengan mereka," kata pendakwah yang tidak pernah jemu mengutarakan idea 'tajdid'nya yang dianggap agak 'kontroversial' sebelum ini.

Kata Mohd Asri, agama Islam akan menjadi lesu dan mandul apabila orang-orang agama yang bergaji hanya mahu duduk di kerusi empok mereka dan enggan turun ke padang.

"Apabila mereka menganggap kerja agama dengan kadar gaji yang diberi kepada mereka maka matilah dakwah. Lebih buruk lagi, apabila mereka menerima gaji lebih daripada kerja yang mereka lakukan.

"Jika golongan agamawan bergaji enggan menolong saya dan duduk di kerusi empok mereka, Alhamdulillah kerana setakat ini saya mendapat sokongan muda, ahli politik dan artis yang akan membantu jika saya buat sasaran dakwah di pusat hiburan dan sebagainya," kata pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) ini.

Mohd Asri berkata, tumpuan dakwah di pusat hiburan seperti yang dilaporkan sebelum ini bukan memberi tumpuan di negeri Selangor saja.

"Saya tidak pernah berkata yang saya akan memberi fokus di Selangor saja, tapi di mana-mana saja. Banyak aktiviti begini telah saya buat sebelum ini.

"Bukan untuk menunjuk-nunjuk tapi sebagai galakan untuk pihak-pihak yang sedia turut sama membantu atau melakukan aktiviti itu di tempat masing-masing," kata Mohd Asri yang mengakui skop dakwah yang terpaksa dilakukan termasuk kajian ilmu, urusan universiti, ucapan di seminar dan mesyaurat.

Tamyes juga menganggap berdakwah di pusat hiburan ala Mohd Asri, ibarat hendak membersihkan tong najis, pastinya kita akan bersihkan tong itu dari luar kerana sekiranya kita bersihkan dari dalam tentu kita pun akan terkena najis itu.

"Saya akan buat dakwah begini sebagai berkala tapi pengurusannya akan dibuat oleh ustaz-ustaz dan anak-anak muda," kata Mohd Asri.

Petikan dari mystar

Komen

Kalau macam ini cara berdakwah, apa akan jadi perkampungan Orang Asli yang dipenuhi anjing dan berbagai perkara yang akan mencemarkan kebersihan dan menjaga maruah pendakwah. Atau melantik pendakwah yang kurang ilmu agama ( Kini dah ada di perkampungan Orang Asli ) dan apakah tuduhan kepada Akhil Hayy bersesuaian bila berlaku sesuatu yang berkepentingan.Tiada ulasan:

Catat Ulasan