MULAKAN DENGAN

MULAKAN DENGAN

klik disini

Translate

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

INGIN MEMANCING DI LAUT CINA SELATAN

Sabtu, 8 Mei 2010

ZAID SEDIA MENGADAP SULTAN... 3 CALUN BERENTAP DI SIBU


SIBU: Pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Sibu 16 Mei ini akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional(BN), DAP dan Bebas.

Calon BN, Robert Lau Hui Yew dari Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) akan ditentang calon DAP Wong Ho Leng yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Bukit Assek dan calon Bebas Narawi Harun.

Senarai calon berkenaan diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Wong See Meng, yang juga Pegawai Daerah Sibu di Dewan Suarah di sini pada 11.25 pagi.

See Meng menerima borang pencalonan ketiga-tiga calon berikutan tiada isu dibangkitkan sepanjang tempoh bantahan selama satu jam.

Hui Yew merupakan calon pertama menyerahkan borang pencalonan pada 9.02 pagi diikuti Wong pada 9.03 pagi dan Narawi pada 9.25 pagi.

Ribuan penyokong bagi calon BN dan DAP, termasuk kira-kira 5,000 dari BN, berhimpun di bandar ini sejak awal pagi ini, menyebabkan kesesakan trafik di jalan-jalan yang menuju ke pusat penamaan calon.

Mereka melaungkan slogan parti masing-masing tetapi keadaan adalah terkawal.

Terdahulu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengetuai penyokong BN berarak ke pusat penamaan calon sepanjang kira-kira 2 kilometer dari Estet Delta.

Kem DAP pula diketuai Setiausaha Agung Lim Guan Eng dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail manakala Narawi hanya diiringi dua individu - pencadang dan penyokong pencalonannya.

Kawalan keselamatan oleh anggota polis di sekitar pusat penamaan calon dipertingkatkan bagi mengawal lalu lintas dan memastikan tiada kejadian tidak diingini berlaku.- BERNAMA


PETALING JAYA: Ketua Biro Politik Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim sedia mengadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi memperjelaskan isu yang mendakwanya menghina baginda melalui laman blog baru-baru ini.

Menurutnya, beliau sedia mengadap Sultan Sharafuddin sekiranya diperkenankan baginda.

“Saya sentiasa taat dan hormat pemimpin tertinggi termasuk Sultan Selangor. Tiada niat untuk menghina sesiapa, saya sekadar membuat tafsiran tentang undang-undang negara.

“Saya juga bukan mahu mencabar sesiapa, tetapi sekadar mahu mendapatkan kesahihan undang-undang itu serta penjelasan mengenainya,” katanya pada sidang media di kediamannya di sini, hari ini.

Kelmarin Zaid melalui kenyataan terbukanya berkata bahawa titah Sultan Selangor agar masjid tidak boleh digunakan untuk tujuan berpolitik hanya sebagai pandangan peribadi baginda dan bukannya satu arahan.

Kenyataan Zaid itu adalah untuk mempertahankan tindakan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini yang mempertikaikan larangan penggunaan masjid dan surau untuk tujuan berpolitik.

Sementara itu Zaid memberitahu, beliau menulis artikel itu bahawa kuasa Sultan dalam membuat arahan dan perintah tentang hal-hal agama Islam mesti tertakluk kepada persetujuan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Majlis Agama Islam sesebuah negeri.

Jelasnya, keputusan tersebut perlu diwartakan sebelum ia dikuatkuasakan sebagai undang-undang negeri yang sah.

Tambahnya, Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Setia Mohamad Adzib memberitahu dalam surat kepadanya bahawa adalah menjadi kesalahan sekiranya sesiapa mengingkari dan mempertikaikan arahan dan perintah Sultan Selangor merujuk kepada Seksyen 12 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor.

“Saya faham mengenai perkara itu (Seksyen 12 Enakmen), namun sebagai peguam saya tidak bersetuju bahawa kuasa mengeluarkan arahan dan perintah itu adalah kuasa mutlak yang tidak perlu dirujuk kepada DUN.

“Jika kuasa membuat perintah dan arahan dalam hal-hal agama Islam itu boleh dibuat oleh Raja-Raja Melayu, tanpa merujuk DUN dan berkuat kuasa sebagai undang-undang serta-merta tanpa diwartakan, maka ia beerti kita kembali ke zaman khalifah dulu,” katanya.

Bagaimanapun, beliau tidak bertujuan untuk menghina dan mempertikaikan kuasa Raja-Raja Melayu.

Katanya, konsep Raja Perlembagaan itu sebenarnya bermaksud Raja-Raja Melayu mempunyai kuasa tertentu, namun pelaksanaannya tertakluk kepada peruntukan di dalam Perlembagaan Pesekutuan atau Negeri.

“Saya bersedia bersama MAIS merujuk perkara ini kepada Mahkamah Persekutuan untuk menentukan maksud sebenar peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan peranan DUN dalam hal itu,” katanya.2 ulasan:

 1. Salam ziarah..tgh blogwalking..boleh tak tumpang parking http://tunhisyamuddin.blogspot.com di sini, sahabat. Syukran

  BalasPadam
 2. started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer완도초콜릿
  로로초콜릿
  로로초콜릿
  로로초콜릿
  로로초콜릿
  광주초콜릿 manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

  BalasPadam