MULAKAN DENGAN

MULAKAN DENGAN

klik disini

Translate

Google Translate
Arabic Korean Japanese Chinese Simplified Russian Portuguese English French German Spain Italian Dutch

INGIN MEMANCING DI LAUT CINA SELATAN

Jumaat, 8 Januari 2010

Orang Islam Yang Faham Agama Tidak Mungkin Bakar Gereja - Dr Asri


PETALING JAYA: Bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin hari ini berpendapat insiden membakar tiga gereja pagi semalam, tidak mungkin dilakukan oleh seorang muslim yang faham agamanya dalam erti kata yang sebenar.

"Tindakan seperti itu hanya dilakukan oleh orang-orang jahil yang tidak faham bagaimana tabiat sebenar agama yang mulia ini," kata Dr Asri ketika menghubungi mStar Online sebentar tadi.

Kata beliau, jika insiden tersebut ada kaitan dengan isu nama Allah yang sedang panas diperdebatkan sekarang, kemungkinan ia dilakukan oleh salah satu dari golongan berikut: pihak yang fanatik di kalangan orang Islam yang tidak memahami disiplin Islam berhubung dengan tempat-tempat ibadah agama lain, pihak yang fanatik di kalangan orang Kristian yang cuba menimbulkan provokasi atau pihak yang cuba mengambil kesempatan politik dari ketegangan agama di negara ini dengan tujuan-tujuan tertentu.

"Tindakan merosakkan atau memusnahkan tempat ibadah agama lain tanpa alasan yang benar adalah bertentangan dengan ajaran Islam yang murni.

"Mendahulukan demonstrasi, jeritan dan slogan yang keras hanya akan menimbulkan lagi ketegangan dalam isu-isu antara agama bagi rakyat yang hidup dalam negara yang mengiktiraf kebebasan beragama," kata Dr Asri yang mengesyorkan agar ruang perbincangan dan dialog dibuka untuk setiap pihak memahami antara satu sama lain.

Dr Asri berkata beliau khuatir, ada pihak yang cuba menimbulkan ketegangan ini dengan tujuan-tujuan politik seperti untuk mengaut pengaruh dan menjuarai isu untuk mendapatkan nama dan kuasa.

"Perkara yang penting adalah mempertahankan prinsip-prinsip Islam yang menjamin keselamatan rakyat jelata secara adil dan menentang apa bentuk kezaliman serta pencemaran hak asasi setiap individu dan pihak yang dijamin oleh agama ini," kata Dr Asri ketika diminta mengulas lanjut mengenai tiga insiden membaling bom buatan sendiri di tiga gereja iaitu di Gereja Metro Tabernacle, Desa Melawati; Gereja Assumption Petaling Jaya dan Gereja Life Chapel di Damansara semalam.

Insiden bakar gereja dikaitkan dengan isu penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald The Catholic Weekly oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur baru-baru ini.

Rabu lepas, Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan perintah yang dikeluarkan sebelum ini bagi membenarkan penggunaan kalimah "Allah" oleh majalah mingguan Katolik, Herald, berikutan persetujuan Kementerian Dalam Negeri dan Ketua Paderi Roman Katholik Malaysia berdasarkan kepada kepentingan negara.

Menurut tokoh agama yang lantang bersuara ini, jalan yang baik ialah seperti dalam firman Allah: (maksudnya) “dan janganlah kamu berbahas dengan Ahli Kitab (Yahudi dan Kristian) melainkan dengan cara yang lebih baik, kecuali orang-orang yang berlaku zalim di antara mereka; dan katakanlah (kepada mereka): "Kami beriman kepada (Al-Quran) yang diturunkan kepada kami dan kepada (Taurat dan Injil) yang diturunkan kepada kamu; dan Tuhan kami dan juga Tuhan kamu adalah satu; dan kepadaNyalah kami berserah diri". (Surah al-Ankabut: 46).

Kata Dr Asri, Islam berlepas diri dari tindakan yang seperti ini kerana al-Quran sendiri menyatakan bahawa tujuan peperangan yang berlaku dalam ajaran Islam ialah untuk membela keadilan buat manusiawi, yang antara kebaikannya menyelamatkan tempat-tempat ibadah.

Jelasnya lagi, ini seperti firman Allah: (maksudnya) “Dan kalaulah Allah tidak mendorong setengah manusia menentang pencerobohan setengahnya yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja (kaum Nasrani), dan tempat-tempat sembahyang (kaum Yahudi), dan juga masjid-masjid (orang Islam) yang sentiasa disebut nama Allah banyak-banyak padanya dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong agamaNya; sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. (Surah al-Baqarah, ayat 251). Ini menunjukkan walaupun Islam hanya mengiktiraf dirinya sebagai agama yang diredhai Allah, namun dalam masa yang sama Islam menghormati hak beragama dan melindungi mereka.

Pada masa yang sama juga, orang bukan Islam dalam negara ini, kata Dr Asri, hendaklah akur bahawa negara ini mempunyai identiti Islamnya, maka mereka hendaklah menjaga perasaan dan sensitiviti umat Islam.

"Ini amat penting dalam keadaan umat Islam mempunyai rasa tidak puas hati terhadap apa yang berlaku di Palestin, Iraq, Afghanistan, China, Filiphina, Selatan Thailand dan lain-lain negara yang membabitkan penindasan penganut agama lain ke atas umat Islam. Dibimbangi prejudis dan salahfaham boleh membawa kepada keburukan yang tidak berkesudahan," jelasnya.

Beliau mengesyorkan para sarjana Islam memainkan peranan penting dan para pemimpin umat Islam di Malaysia mempamerkan ketinggian nilai Islam ini.

"Amat malang jika kita yang hidup dalam multi-religious society sejak sekian lama tetapi gagal untuk memperkenalkan Islam yang sebenar kepada masyarakat bukan Islam sedangkan kita memiliki berbagai-bagai peruntukan dan ruang.

"Saya amat bimbang ada pihak yang ingin mengambil kesempatan dalam pergolakan yang akhir ini. Rakyat dalam negara ini hendaklah berhati-hati," kata beliau yang akan menghadiri "Makan Malam Amal Bersama 1000 Penyokong Dr Asri" yang bertemakan 'Perubahan Minda' bertempat di Pusat Konvensyen Shah Alam selepas Maghrib malam ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan